Hét jaar van de ‘monumentenquilt’. Hoe gaat het eindresultaat er uit zien? Komt het op tijd af? Is er rand genoeg? Verbreken wij het wereldrecord? Waar gaan we hem aan u tonen? En zo nog veel meer vragen.
Laten we beginnen met begin dit jaar: de lengte lijkt een beetje te gaan stoppen bij 2,5 meter hoogte x 80 meter breedte. Toch zegt het ‘groene boekje’ waar ik naam en adressen in bij houdt en tevens noteer waar aan gewerkt wordt, dat er permanent aan 60 grote monumentenquilten gewerkt wordt. Dus er is nog veel ‘onderweg’. De touwrand lijkt een probleem te worden en daarom doen we een oproep de deur uit om ons te helpen bij het maken.
We zoeken een locatie: eerste plan was om de quilt in de buitenlucht te tonen. Locatie Donkere Gaard, want dat is een mooie lange straat in het hart van Oudewater waar iedereen er rustig langs zou kunnen wandelen. Maar wat als het regent?
Een binnenlocatie zoeken dus: de Franciscuskerk? Met enige moeite zou daar 120 meter breed in kunnen worden geëxposeerd. Een mooie locatie dus dat was een optie.
Opeens ging alles in een stroomversnelling: quilt na quilt kwam binnen; ik had zelfs geen tijd meer om alles aan de balken van de winkel te exposeren. Wat bleek: men had nog geen afstand kunnen doen van hetgeen men gemaakt had, maar ja, nu moest het zo langzamerhand toch gebeuren. En toen werd de breedte opeens 100 meter, 110, 120, 130, 140, … ! Oeps! Wat nu! Waar gaan we naar toe? De hal van de machinefabriek? Mooie industrieële locatie, maar die hadden nu juist veel werk onder handen, dus geen plaats. De oude touwbaan van v/d Lee? Die is 350 meter lang en bij navraag bleek dat zij wel wilden meewerken. Kom maar kijken! Dat deden we, maar tot onze teleurstelling bleek om de +/- 10 meter een dwarsbalk te zitten op zo’n 2 meter. En ja, bij een project van 2,5 meter is dat een probleem. Wat vreselijk jammer, want hoe symbolisch zou deze locatie geweest zijn. Welke locatie is er dán groot genoeg?
Tenniscentrum? Daar zijn we gaan kijken/praten en hoewel niet onze eerste keus als locatie (aan de rand van de stad), bleek dit wel de juiste locatie. Genoeg muur, permanent open, gelegenheid tot koffie en een broodje, voldoende parkeerruimte, op loopafstand van het centrum van Oudewater én we mochten hem 9 dagen exposeren.
De keus was snel gemaakt; dit was het meest praktische adres. De ‘buitenexpo’ hebben we vanwege het onzekere karakter uit ons hoofd gezet en het tenniscentrum gaat het worden.
Zat ik nog een beetje met de afstand hal en binnenstad Oudewater. lopend van de tennishal naar het centrum is goed te doen, maar niet erg gezellig via een naoorlogse nieuwbouwwijk. Al pratende hierover deed een medequiltster het briljante voorstel om de route te verluchtigen met kunst. Waarom had ik dat zelf niet bedacht! Dat maakt de wandeling leuk én herkenbaar.
Ondertussen kwam van RPL-Woerden met de vraag hoe we het zouden vinden als er tv-opnamen werden gemaakt over de quilt: beelden van de quilt zelf, quiltcafé en een intervieuw over ontstaan en voortgang. Ons antwoord was niet moeilijk: graag!
https://www.youtube.com/watch?v=9xUbombDZGM&index=1&list=PLdZkMvxviHP_CFo0QemjQGPay0GoRvLCx
Inmiddels is er geen quilt meer te bekennen in de winkel. Alle onderdelen zijn van de balken af en het is een kale boel na 3 jaar mini-exposities van al het moois dat gemaakt is voor de Monumentenquilt.
Velen komen nu met de vraag: ‘wat gebeurt er eigenlijk met de quilt ná de expositie en worden we de grootste quilt ter wereld? Om met het laatste te beginnen: nee, we worden niet de grootste quilt ter wereld. Het volgende is te vinden in het Guinness book of world records:
‘S werelds grootste lappendeken gemeten 25.100 vierkante m. (270.174 sq ft) en heet Manta da Cultura (Patchwork voor cultuur). Het project werd uitgevoerd door realizar uitgevoerd – Eventos Especiais, Lda van Parque da Cidade, Porto, Portugal en afgerond op 18 juni 2000. Het gemeten 200 van 170 m.
The stairs of the Helsinki Cathedral were filled with the Guinness world record attempt for the largest crocheted patchwork quilt of the world, making a quite large blanket.
Echt verhelderend is deze informatie niet en zoekend op internet krijg ik er niet echt mijn vingers achter. Misschien vindt een ander er met betere zoekwoorden wel de juiste info over. Want ik blijf zitten met 2 vragen: is dit gequilt of gehaakt. Zit het aan elkaar vast of zijn het losse onderdelen?
Wie helpt ons aan de juiste gegevens? (volgens mij kloppen de foto’s ook niet: Helsinki ipv Porto?)
7 Jaar geleden, op 6 september 2008, is in Leeuwarden ook een grootse quilt onthuld: ‘de Oldehove Quilt’. Als ik het goed heb uitgerekend was de oppervlakte van deze quilt zo’n 300 vierkante meter.
Dit record gaan we wel verbreken.
De Oldehove Quilt is na te zijn geshowd liefdevol uit elkaar gehaald en ‘vernaaid’ tot droomdekentjes voor zieke of getraumatiseerde kinderen: 90 dekens van 1.80 x 1.80 meter zijn er van gemaakt en aangeboden aan de stichting ‘Regenboomboom’. Een prachtige eindbestemming.
Hiermee komen we gelijk op de tweede vraag: wat gaat er met de ‘Oudewaterse Monumentenquilt’ gebeuren?
Ook onze quilt gaat verdeeld worden. De quilt is gemaakt voor onze 750 jarige stad en gaat ‘symbolisch’ook terug gegeven worden aan de stad. Alle openbare instellingen, van scholen tot bejaardenhuizen, van de brandweerkazerne tot de scouting, medisch centrum en hospice, musea en zo nog veel meer: 40 brieven zijn verstuurd met de vraag of zij een deel van de quilt willen ontvangen en zo ja hoeveel meter dat dan zou moeten/kunnen zijn. Op deze wijze geven wij onze gemeenschappelijke quilt terug aan de gemeenschap. Zo voorkomen we ook dat ie ergens hoog op de zolder van het stadhuis komt te liggen en niemand hem meer ziet. Onze quilt mag gezien worden!
Comments are closed.