Open Monumentendagen en onthulling Monumentenquilt

12 september aanstaande is het zover: de ‘Oudewaterse Monumentenquilt’, waar zovelen (3 jaar) met hart en ziel aan gewerkt hebben gaat onthuld worden. Om 10.00 uur zullen de oudste en jongste deelneemsters aan de vervaardiging van de quilt (mw. E Legemaate -91 jaar- en Simone Sonneveld -10 jaar-), samen met burgemeester Pieter Verhoeve als eersten de expositiezaal betreden, waarna iedereen binnen mag stromen. Als alle belangstellenden binnen zijn zullen de initiatiefneemster, Margo Stekelenburg en de ontwerpster, Ine de Waal een klein woordje ‘doen’. Daarna wordt de quilt symbolisch ‘teruggegeven’ aan Oudewater (lees de burgemeester) door Erna en Simone. Aansluitend zal de burgemeester het woord voeren en het startsein geven de quilt op te meten: gaan we het halen de grootste quilt van de wereld te worden? ‘Meten is weten’. We gaan het beleven. Met de woorden van burgemeester Pieter Verhoeve worden tegelijkertijd de ‘Open Monumentendagen’ geopend. Hoe toepasselijk mag het dit jaar allemaal zijn? Het thema is ‘KUNST EN AMBACHT’. Gezamenlijk hebben we een kunstproject tot stand gebracht in een oude ambachtelijke traditie: handwerken in de breedste zin van het woord. Dat konden we met de start van 3 jaar geleden niet bedenken. Dus het heeft allemaal zo moeten zijn.

De quilt is niet enkel te bezichtigen op zaterdag 12 september: het is in volle glorie te aanschouwen tot en met zondag 20 september in het ‘Tenniscentrum’ te Oudewater. Bekijk hier de folder met actuele informatie of haal hem op in ‘De Hexameter’, Gasthuissteeg 11 te Oudewater. (ook verkrijgbaar bij de TIP en voor de Zeeuwse belangstellenden bij de balie van de VVV te Vlissingen).

De onthulling van de ‘Oudewaterse Monumentenquilt’ valt (niet geheel toevallig) op Open Monumentendag. Dat betekent dat er die dag bijzonder veel te doen is in de stad. Naast openstelling van diverse monumenten en de Herfstfair van de plaatselijke winkeliers, is er ook een kunstmarkt en een buitenexpositie van schilderclub ‘De Wilgenstreek’. Tevens vinden dit jaar voor het eerst tegelijkertijd ‘de Havendagen’ plaats. De 12de zult u zich dus zeker niet vervelen in onze stad. Onderstaand een foto-impressie van voorgaande jaren en het programma van 2015.

WP_20140920_14_18_09_Pro foto's herfstfair margo 160 - kopie IMG_7872 IMG_7727_edited foto's herfstfair margo 121 - kopie

Download hier het programma van de Open Monumentendagen 2015.

Download hier het programma van de Havendagen 2015.

foto's herfstfair margo 089 - kopie

 

Gedurende de expositieweek van de Monumentenquilt is er een ‘Kunstroute’ die de tennishal verbind met het centrum van de stad. Deze route vormt vooral voor bezoekers van buiten Oudewater een kunstzinnige bewegwijzering van hal naar centrum en vise versa. Ongeveer anderhalve kilometer lang ziet u grote en kleine kunstwerken die u soms zullen doen glimlachen, dan weer verbazen en enthousiasmeren. Je gaat er in ieder geval blij van worden: kreatieve uitingen van allerlei ambachtelijke technieken in de breedste zin van het woord.

IMG_7874 IMG_7864 rood schoollapje 4 quilt juni 057